Recensie – Culinaire trip ‘New York Cuisine’ bij Jackies Deventer  

Een warme zomeravond voegt iets extra’s toe als je begint aan de culinaire trip naar “New York Cuisine” bij Jackies in Deventer. De beleving begint al bij de uitnodiging die je ontvangt om aan boord te gaan en te genieten van de ‘first class allure’ die dit restaurant biedt. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijke avond. Je bent welkom, of je nu arriveert in een ‘cheap yellow cab’ of een glanzende zwarte limo.  Het schept hoge verwachtingen en dat maakt Jackies meer dan waar.

Je neemt bij mooi weer plaats op het ruime terras dat een hippe en toegankelijke uitstraling heeft. Omgeven door historische panden gehuld in een bruisende sfeer straalt de laaghangende zon en bedekt met haar gouden gloed deze magische plek. Je vergeet de alledaagse beslommeringen en waant jezelf even op vakantie. Elk culinair hoogstandje versterkt dit gevoel. De gastheer en gastvrouw aan je tafel maken het met hun uitstraling en enthousiasme helemaal af.

In mei opende Jackies een originele Facebookactie waarop Jacqueline Hooiveld en ik een zo gezellig en culinair mogelijke reactie plaatsten, voorzien van een snufje humor. Of het werkte, weten we niet maar we zijn zeer enthousiast als blijkt dat wij één van de winnende koppels zijn. We nemen deel aan ‘Jackies Night Out’, een 5-gangen menutrip die ons meevoert door de multiculturele buurten van New York.  Een verrassing, want we weten niet wat we voorgeschoteld krijgen. Voor wie niet van verrassingen houdt: je krijgt hier geen spijt van. Er wordt keurig gevraagd wat je niet wilt of kunt eten.

De ontdekkingsreis begint met het serveren van alle ingrediënten die je nodig hebt om je eigen cocktail samen te stellen, inclusief likeur van het huis. Briljante presentatie. Je voelt jezelf eventjes een ervaren bartender. De heerlijk smakende cocktail wordt opgevolgd door een Fabergé ei, gebaseerd op het Museum of Modern Art, gevuld met een smakelijke amuse. Dat belooft wat. Amper bijgekomen van deze culinaire magie, krijgen we zeebaars geserveerd op een grote schelp die ligt op een bedje van… koffiebonen. De smaak van koffie komt terug in de combinatie met zeebaars. Het is geen voor de hand liggende combinatie. Je vraagt je af hoe iemand er óp komt en toch smaakt het voortreffelijk. We drinken een frisse Spaanse wijn. “Precies zo een die je wilt drinken met dit weer” en eten een taco gevuld met onder andere kip, Parmezaanse kaassnippers, sla. Een glas rode Italiaanse wijn (Madregale) volgt. We eten gamba, spek waar je mes doorheen smelt zo mals, zeekraal, zoete aardappel en een toefje limoncellomousse. Wijn uit Puglia, het zuiden van Italië, dus is de wijn voller en ronder. We eten rumpsteak, prachtig opgediend. Tot slot mandarijnensorbetijs met partjes perzik, bosvruchtensaus en een glas Muffato wijn uit het noorden van Italië. Zoet en stroperig, perfect passend bij dit gerecht. Een cappuccino sluit deze onvergetelijke avond af.

Complimenten aan Jackies Deventer. De culinaire trip ‘New York Cuisine’ is niet een avondje ‘gezellig ergens eten’. Het is zoals ze zelf al aangeven een culinaire reis, een beleving. De gerechten en bijpassende wijnen smaken stuk voor stuk voortreffelijk. Aan alles is gedacht, de aankleding van het terras, de verschijning en de enthousiaste benadering van de gastheer/-vrouw, de presentatie van de gerechten, het verhaal achter de wijn… Je voelt je hier als klant koning(in). Een absolute aanrader voor iedereen. Of je nu op de fiets komt of met je privéchauffeur.

Sluit Menu